Traditii de Ignat – Sacrificarea Porcului

Sacrificarea porcului in ziua de ignat

Articol din aceasta categorie :

Ziua de Ignat se apropie, ziua în care, conform datinilor se taie porcii. Locuitorii satelor ar trebui să ştie că, în calitate de cetăţeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene, ar cam trebui să renunţe la tăiatul tradiţional al grăsunului din bătătură şi să treacă la asomare. Adică, la împuşcare cu glonţ captiv sau la metoda electroşocurilor, în scopul de a elimina suferinţele cauzate de sacrificare. Autorităţile sanitar-veterinare au început deja monitorizarea şi controalele în pieţe pentru depistarea ţăranilor care vând carnea de porc destinată numai consumului propriu. 

Asomarea, obligatorie Inspectorii sanitar-veterinari atrag atenţia că, deşi tăierea porcilor de Crăciun este o tradiţie în România, aceştia nu pot fi sacrificaţi fără a fi asomaţi. „Regulile europene prevăd această regulă. Nu se ţine cont că este vorba de tradiţie, nu avem nici o derogare în acest sens. Că este vorba de porcii de Crăciun sau de mieii de Paşti, aceştia trebuie asomaţi înainte de sacrificare”, ne-a spus Pompiliu Smultea, directorul general al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş (DSVSA). 


 Asomarea poate fie efectuată de persoane autorizate, nu numai de medicii veterinari. Cei care doresc să obţină această autorizaţie trebuie să urmeze nişte paşi. „Încă din 2007, de când am devenit membrii ai UE şi ni s-a impus această regulă de asomare, noi am demarat tot felul de instruiri pentru cei care doreau să înveţe cum să asomeze animalele. Îi învăţăm distanţa şi locul de la care animalul trebuie asomat. Autorizaţia pentru armele respective o primesc de la poliţie”, ne-a mai declarat directorul general al DSVSA Timiş. 

Porcii sacrificaţi de Crăciun, doar pentru consumul propriu Conducerea DSVSA Timiş susţine că e greu de monitorizat câţi dintre ţăranii timişeni vor respecta această lege. Şi nu exclude faptul că vor fi destui cei care vor tăia porcii în stilul tradiţional. „Nu putem şti cu exactitate dacă fiecare om care taie porcul îl şi asomează înainte. Noi nu avem calitatea de a intra în curtea omului. Putem doar verifica reclamaţiile pe care le primim, dar nu să mergem noi efectiv şi să luăm oamenii la întrebări. Oricum, noi vom monitoriza în special pieţele. Trebuie să se înţeleagă că sacrificarea în gospodării a porcilor este doar pentru uzul propriu, al familiei. Nu au voie să vândă altei persoane, nu au voie să vină la piaţă cu carne pentru comercializare. Pentru vânzare, animalele trebuie sacrificate în abatoarele speciale din judeţ”, explică Pompiliu Smultea. Cei care nu respectă legea de a asoma porcii înainte de sacrificarea tradiţională riscă amenzi de până la 2.000 de lei.

Poze Amuzante - * Fotografii amuzante cu tema Craciunul * * Moda de Craciun
Horoscopul anului 2018
În comparație cu anii precedenți, frământați de conflicte, tensiuni și răsturnări de situație dintre cele mai dureroase, anul 2018 promite perioade mai
Sms-uri de Craciun pentru persoana iubita
O colectie cu mesaje si urari de Craciun pentru persoana Iubita. Sursa ta de inspiratie pentru sarbatorile de iarna.
Plugusorul Amuzant
Plugusorul cu versuri hazlii.Plugusorul umoristic Texte / Colinde de Craciun, Uraturi de Anul Nou