Despre Sfantul Vasile

Sfantul Vasile cel Mare 

Prima zi a Anului Nou este patronata de Sfântul Vasile din Cezareea Cappadociei, cunoscut sub numele Vasile cel Mare ( n 330, Cezareea, Cappadocia – † 1 ianuarie 379, Cezareea Cappadocia ) a fost un arhiepiscop din secolul al IV-lea, considerat doctor al Bisericii şi unul din cei patru doctori răsăriteni ai Bisericii, alături de Grigore de Nazianz ( Teologul ) şi Ioan Gură de Aur.  

Cel între ierarhi preaales, între dascăli preaînţelept şi între toţi sfinţii preamult plăcut lui Dumnezeu, Sfîntul părintele nostru Vasile cel Mare, a avut ca patrie Pontul, ce este în Capadocia, şi s-a născut din părinţi binecredincioşi şi de Dumnezeu cinstitori. Tatăl său se numea Vasile, iar mama sa Emilia, care a născut patru fii de parte bărbătească: pe Petru şi pe Sfîntul Vasile, pentru care ne stă înainte cuvîntul, pe Grigorie şi pe Navcratie, şi o fiică, al cărei nume era Macrina. 

Superstitii de Anul Nou

Ureaza ” La Multi Ani ” persoanelor dragi .. 


Ne facem tot felul de planuri, ne gandim si ne razgandim in privinta toaletei… dar stii cat de multe superstitii exista in legatura cu aceasta noapte? Nu-ti sugerez sa tii cont de toate, dar unele dintre ele sunt cel putin interesante si, in definitiv, logice. Daca poate exista logica intr-o superstitie…

Unele supersititii au legatura cu activitatile zilnice de pe parcursul anului urmator, altele – cu alungarea asa ziselor spirite malefice sau cu atragerea norocului. Iata care sunt cele mai frecvente astfel de credinte.
Sarutul de la miezul noptii marcheaza nu numai sentimentele care ne leaga de persoanele respective, ci si modul in care vor evolua relatiile noastre cu oamenii in cauza in timpul anului care tocmai incepe. Cu alte cuvinte, este de dorit ca la cumpana dintre ani, persoana iubita sa fie langa tine.

Bani in buzunare. Este bine ca noul an sa te gaseasca avand ceva bani in buzunar, pentru a nu duce lipsa de ei tot anul. Suma nu conteaza, e vorba doar de idee, asa incat cateva monede sunt suficiente.
In masura in care acest lucru este posibil, incearca sa-ti achiti toate datoriile pana la miezul noptii. Cel putin asa este superstitia, care in mod evident nu tine cont de eventualele rate la banca, iar pe acestea sa nu le luam totusi in calcul…

Nasterea Domului Iisus Hristos

Totul despre Nasterea  Domului Iisus Hristos


Hristos astfel a fost: fiind logodita Preacurata Maica Lui, Fecioara Maria, cu Iosif, barbat drept si batran cu anii – caci era de 80 de ani si, sub chipul insotirii, dupa marturia Sfantului Grigore de Nissa si a Sfantului Epifanie al Ciprului, a fost data lui pentru paza fecioriei si pentru purtarea de grija pentru dansa, mai inainte pana a nu se aduna ei. Iosif era numai cu parerea barbat Mariei, iar de fapt era pazitor al fecioriei ei celei sfintite lui Dumnezeu, martor cu ochii si vazator al vietii ei celei fara prihana. Caci asa a vrut Dumnezeu, sa tainuiasca inaintea diavolului taina intruparii Sale din Preacurata Fecioara, acoperind prin logodire fecioria Preasfintei Maicii Sale, ca sa nu cunoasca vrajmasul ca aceasta este fecioara aceea, despre care a zis Isaia mai inainte: Iata fecioara va lua in pantece.

Acest lucru il marturiseste si Sfantul Atanasie, arhiepiscopul Alexandriei, zicand: „De trebuinta era Iosif spre slujirea tainei, sa se socoteasca ca si cum fecioara ar avea barbat; iar cu lucrul sa se tainuiasca de diavol, ca sa nu stie cele ce vor sa fie, anume ca Dumnezeu voieste a petrece cu oamenii”. Asemenea si Sfantul Vasile cel Mare graieste: „Pentru ca sa se tainuiasca de domnul veacului acestuia, s-a economisit sa se faca logodire cu Iosif”. Si Sfantul Ioan Damaschin zice: „Se logodeste Iosif cu Maria ca si cu un barbat, ca nu cumva, cunoscand diavolul nasterea lui Hristos din fecioara fara de barbat, sa se dea in laturi, adica sa inceteze a-l mania pe Irod si a indemna pe iudei spre zavistie. Pentru ca diavolul, inca de atunci de cand a proorocit Isaia: Iata fecioara in pantece va lua si va naste, pandea pe toate fecioarele, cand va zamisli vreuna dintr-insele fara de barbat si sa nasca fiind fecioara. Deci, a iconomisit purtarea de grija a lui Dumnezeu, sa se logodeasca Fecioara Maria cu Iosif, pentru ca sa se tainuiasca de catre domnul intunericului, fecioria Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu si intruparea Cuvantului lui Dumnezeu. 

Jocul Caprei de Anul Nou

Jocul Caprei – traditie romaneasca

Strigarile din jocul caprei ( autentice )

Jocul caprei si al cerbului

Capul caprei este confectionat din lemn de mesteacan cioplit in forma cea mai apropiata de reprezentarea naturala, partea de jos a botului fiind lucrata intr-un lemn aparte prins cu un cui, astfel incat tragandu-se de sfoara cu care este prins, botul caprei sa poata clampani. In partea de sus a capului se fixeaza coarnele (capriori), alteori simple imitatii de lemn, capul fiind apoi completat cu urechi, ochi de margele, tinte de alama, totul pentru a reda veridic simbolul pe care il reprezinta. Capul astfel construit se fixeaza intr-un suport alcatuit dintr-un bat de lungime variabila in functie de inaltimea interpretului. Corpul caprei este format dintr-un laicer, lasandu-se loc liber pentru ca interpretul sa poata vedea actiunea pentru a se putea integra jocului. Impodobirea caprei nu are ingradiri, facandu-se in functie de fantezia si personalitatea fiecarui interpret. Laicerul va fi impodobit cu fragmente de oglinzi, coarne cu canafi de lana colorata, beteala, clopotei.

Colinde in limba engleza

Colinde in limba engleza – 

 

Blue Christmas B.Hayes, J.Johnson  1948

I’ll have a blue Christmas without you;
I’ll be so blue thinking about you.
Decorations of red
on a green Christmas tree
Won’t mean a thing if
you’re not here with me
I’ll have a blue Christmas, that’s certain;
And when that blue heartache starts hurting,
You’ll be doing all right
with your Christmas of white,
But I’ll have a blue, blue Christmas.

Superstitii Semne de timp, Semnificatiile unor intamplari, semnificatiile unor culori

Semnificatiile unor intamplari:

Ai noroc:
– daca versi vin pe masa
– daca rastorni cutia de chibrituri – daca atingi cocoasa unui cocosat
– daca strici un pahar de culoare alba
– daca iti tiuie urechea stanga
– daca dai pomana unui sarac.


Diferite superstitii:
– Painea sa nu se puna cu coaja de jos in sus ca trage a saracie.
– Daca cineva bea ceai si varsa din el din intamplare, e semn bun.
– Cand te mananca palma dreapta e semn ca vei da bani altei persoane, iar daca te mananca palma stanga inseamna ca vei primi bani.
– Femeia care poarta cercei schimbati, adica unul de la o pereche si altul de la alta, e semn ca isi va schimba si barbatul.
– Daca porti o camasa pe dos e semn ca ti se intoarce norocul spre rau.
– Cand cineva isi musca limba e semn ca cineva il vorbeste de rau.
– Daca la masa se varsa vin din pahar din greseala inseamna ca va fi veselie.
– Cand cocosul canta in fata usii sau a ferestrei vesteste sosirea unor musafiri.

Semne de timp :
– Daca inceputul lui decembrie va fi geros, tot asa va fi vremea zece saptamani.
– Cand cainii latra la luna, urmeaza ger mare.
– Cand porcii de ingrasat mananca bine, va fi timp senin.
– Dupa o iarna grea, urmeaza un an manos.
– Zapada multa si gerul din decembrie vestesc grau si bucate din belsug.
– Gaste salbatice multe sunt vestitoare ale iernii grele.
– De va ploua la inceputul lunii noiembrie, saptamana Craciunului va fi geroasa.
– Neaua multa de pe pomi insemna muguri putini pe pomi in primavara.
– Ianuarie cald nu e semn de an manos.
– Ianuarie uscat si geros aduce Faur umed.
– Cand se trag norii spre miazazi, urmeaza frig, iar cand e spre miazanoapte, caldura.