Semnificatia Stranutului

Superstitii despre stranut

Strănutul este un reflex al organismului de curăţare a căilor respiratorii atunci când pătrund particule iritante în acestea.
 
Se crede ca in timp ce omul stranuta, ii intra sau ii iese prin nari un duh rau sau o particica din suflet. De aceea, pentru a nu se intampla ceva rau celui ce stranuta, se recurge la rostirea unei urari: „Doamne ajuta!”, „Sa-ti fie de bine!”, „Sanatate!”.  Cand stranuti de mai multe ori la rand e semn ca vei face chef.

Gestul de a pune mâna la gură în timp ce strănuţi nu are numai rolul de a preveni răspândirea agenţilor patogeni. Superstiţioşii spun că, în timpul strănutului, o parte din sufletul omului iese pe gură, ba chiar că omul va avea ghinion şi va fi bolnav. Se spune că ghinionul şi boala nu se "prind" de om dacă cineva îţi spune, după strănut, "Noroc" sau "Sănătate".

Acest obicei datează de câteva secole şi a fost, probabil, cauzat de faptul că se credea că persoanele care strănută sunt bolnave, iar, din semn de politeţe, se dorea însănătoşirea acestora. În trecut, oamenii se binecuvântau după ce strănutau, pentru că, în timpul epidemiilor de ciumă, strănuturile erau asociate acestei boli crunte. Americanii şi britanicii încă se mai binecuvântează după ce strănută, însă în alte părţi ale lumii nu prea se mai întâlneşte acest obicei. De asemenea, în trecut se credea că oamenii sunt aproape de moarte după ce strănută şi, din acest motiv, se ura sănătate şi viaţă îndelungată. Cei care nu mureau la scurt timp după ce strănutau erau binecuvântaţi. Expresia "Dumnezeu să te binecuvânteze", pentru prima dată folosită în Anglia,  avea rolul de a alunga demonii şi spiritele malefice.

La români, atunci când cineva stănută a rămas expresia "Faci chef". Ea a fost mai întâi utilizată pentru a "sărbători" faptul că persoana care a strănutat se află încă în viaţă.

Potrivit unor credinţe, în unele ţări atunci când pui mâna la gură pentru a te pregăti să strănuţi, îţi protejezi sufletul să nu iasă pe gură. Acest lucru este valabil în special pe continentul asiatic şi pe cel african şi mai puţin pe continentul european. Tot în Asia, când cineva strănută se spune că este bârfit. Dacă strănuţi o singură dată, atunci se crede că eşti vorbit de bine, iar dacă strânuţi de mai multe ori, atunci cineva te critică sau îţi vrea răul.

În Corea de Sud, chiar şi cel mai discret strănut în timpul mesei poate să vă transforme în ochii celor cu care luaţi masa drept un barbar. Acesta poate fi folosit de străini ca un truc atunci când nu le place mâncarea specifică zonei.

În Japonia, chiar şi folosirea unui serveţel în public reprezintă un act de impoliteţe.

În Franţa, de exemplu, cei care strănută sunt apreciaţi şi li se urează împlinirea visurilor.

În Olanda, mai multe strănuturi succesive reprezintă un semn al unei zile pline de soare şi de căldură. 

În India, dacă strănuţi chiar înainte de a-ţi părăsi casa sau în timpul în care eşti însărcinată, atunci vei avea foarte mult ghinion. Tot în India, se spune că femeile măritate care strănută sunt bârfite de soacre.

"Codul bunelor maniere" recomandă însă ca strănutul să fie ignorat şi să nu i se ureze nimic celui care strănută.

Datini si Credinte