Sfantul Nicolae - Datini si Traditii

 Datini si obiceiuri de Mos Nicolae


Nu exista roman care sa nu cunoasca semnificatia zilei de 6 decembrie. Atunci este Sfantul Nicolae, una dintre cele mai fericite zile pentru copiii cuminti. Este ziua in care Mos Nicolae isi scutura barba pentru a aduce prima zapada si, totodata, ziua in care copiii care au fost neascultatori tot anul primesc drept rasplata o nuielusa. Se spune ca, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, un mos cu barba alba, pe care nu l-a vazut nimeni niciodata, vine pe la ferestre si, dupa informatii numai de el stiute, pune in cizmulite diferite daruri: pentru copiii cuminti, el are in desaga dulciuri, fructe si jucarii, iar pentru cei nazdravani, o multime de nuieluse.

Aceasta legenda am auzit-o fiecare dintre noi in copilarie si ne amintim cu nostalgie vremurile in care ne pregateam constiincios ghetutele si le lasam la usa sau la geam in asteptarea lui Mos Nicolae. Oricat am fi tras de pleoape sa nu adormim pentru a-l vedea macar o data pe Mosul, acest lucru nu ne reusea, deoarece chiar in clipa in care atipeam, el venea si lasa darurile bine-meritate. Dimineata, mirosul dulciurilor si al primelor portocale care anuntau inceputul iernii ne indrepta teleghidat catre ghetute, iar in acele momente ne incerca un sentiment de bucurie, amestecat cu unul de ciuda ca nici anul acesta nu l-am vazut pe Mos Nicolae. Apoi, gustand cu placere din darurile primite, ne promiteam in mod solemn ca anul viitor vom fi si mai cuminti, pentru a primi mai multe daruri. Aceste amintiri ne indreptatesc sa ducem legenda mai departe si sa o povestim la randul nostru si copiilor nostri.

La noi, de Mos Nicolae, copiii cuminti primesc, pe langa dulciuri si jucarii, o legatura de nuieluse frumos colorate, iar cei mai putin cuminti primesc o nuielusa adevarata, care sa le aminteasca de o eventuala pedeapsa. Sfantul Nicolae si aghiotantul sau Ideea de mos care aduce daruri copiilor a aparut in Scandinavia, cu multe mii de ani inainte de Hristos. Vikingii aveau un zeu, Odin, care calatorea prin toata lumea, in timpul iernii, calare pe un cal cu opt picioare, oferind daruri celor buni si pedepsindu-i pe cei rai. Desi in crestinism s-au pierdut aceste povesti, in constiinta oamenilor, ele au ramas prin existenta unor personaje, cum ar fi Sfantul Nicolae si Mos Craciun.

Este Mosul pentru care cei mici sunt in stare sa faca unul dintre cele mai neplacute lucruri: curatatul ghetutelor. Poate este prima responsabilitate din viata lui. Sa aiba ghetele curate pentru ca Mosul sa fie impresionat si sa puna in ele multe dulciuri. Asa ca... la treaba:cu perie, carpusoare, crema de ghete, cu aplicatie si entuziasm, copilasul se apuca de trebaluit. Cu limba scoasa de concentrare maxima, chiar reuseste sa curete ghetele. Ce fericire!!!

De ce sa punem ghetutele la fereastra sau la usa? Ca sa vada Mosul cat sunt de curate si frumoase. Ca sa avem o explicatie ca Mosul nu intra in casa si sa vada toata lumea cat de cuminte si de harnic e copilul. Da, fereastra si usa sunt legaturile cu ceilalti! Apoi, ce e mai frumos decat un copil pe jumatate adormit, in pijamale curate, mangaind ghetutele proaspat curatate si asteptandu-l la fereastra pe... Mosul!!!

 
Mos Nicolae nu e foarte bogat, nici atat de spectaculos precum Mos Craciun, dar este cel care nu uita, de mii si mii de ani, sa daruiasca ceva, cat de mic, fiecarui copil. Este cel care il pune la treaba pe micut, pentru ca, nu-i asa?, toti trebuie sa facem ceva, cat de putin, ca familia sa fie multumita, unita si, de ce nu, FERICITA!
Asa ca... lustruiti-va ghetutele, fiti ascultatori si asteptati-l pe... Mosul!

Recomandari :

Despre Sfantul Nicolae | Mos Nicolae 

Mesaje - Urari De Sfantul Nicolae