Vine Boboteaza si cu Sf. Ioan ! Ce stii despre aceste sarbatori ?

Boboteaza (6 Ianuarie) si cu Sf. Ioan (7 Ianuarie) aproape ca formeaza una si aceeasi sarbatoare.

Datini si traditii de Boboteaza

In ajun, preotul sfinteste casele cu apa care a fost sfintita dimineata aceea dupa liturghie. Oamenii tin post negru pana ce vine preotul si beau din aceasta apa sfintita. Preotul este precedat de copii imbracati in camasi albe, suna din clopotei si deschizand calea preotului, striga Kira Leisa, adica pronuntarea romaneasca a grecescului Kyrie Eleison (Doamne miluieste). Pe langa Troparul Bobotezei, copii canta colinde speciale care descriu miracolul care a avut loc la Iordan (Botezul lui Isus). In ziua aceasta, ?

Semnificatia Stranutului

Superstitii despre stranut

Strănutul este un reflex al organismului de curăţare a căilor respiratorii atunci când pătrund particule iritante în acestea.
 
Se crede ca in timp ce omul stranuta, ii intra sau ii iese prin nari un duh rau sau o particica din suflet. De aceea, pentru a nu se intampla ceva rau celui ce stranuta, se recurge la rostirea unei urari: „Doamne ajuta!”, „Sa-ti fie de bine!”, „Sanatate!”.  Cand stranuti de mai multe ori la rand e semn ca vei face chef.

Gestul de a pune mâna la gură în timp ce strănuţi nu are numai rolul de a preveni răspândirea agenţilor patogeni. Superstiţioşii spun că, în timpul strănutului, o parte din sufletul omului iese pe gură, ba chiar că omul va avea ghinion şi va fi bolnav. Se spune că ghinionul şi boala nu se "prind" de om dacă cineva îţi spune, după strănut, "Noroc" sau "Sănătate".

Acest obicei datează de câteva secole şi a fost, probabil, cauzat de faptul că se credea că persoanele care strănută sunt bolnave, iar, din semn de politeţe, se dorea însănătoşirea acestora. În trecut, oamenii se binecuvântau după ce strănutau, pentru că, în timpul epidemiilor de ciumă, strănuturile erau asociate acestei boli crunte. Americanii şi britanicii încă se mai binecuvântează după ce strănută, însă în alte părţi ale lumii nu prea se mai întâlneşte acest obicei. De asemenea, în trecut se credea că oamenii sunt aproape de moarte după ce strănută şi, din acest motiv, se ura sănătate şi viaţă îndelungată. Cei care nu mureau la scurt timp după ce strănutau erau binecuvântaţi. Expresia "Dumnezeu să te binecuvânteze", pentru prima dată folosită în Anglia,  avea rolul de a alunga demonii şi spiritele malefice.