Martisorul – Datini si Traditii1 martieMartisorul – Datini si Traditii


Este cunoscut în tradiţia populară românească sub numele de „funia anului”. Mărţişorul adună laolaltă săptămânile si lunile celor două anotimpuri vară şi iarnă, simbolizate de şnurul bicolor.
În această zi, doamnele si domnişoarele primesc cadouri sub formă de mici obiecte decorative legate cu un şnur roşu şi alb. Roşul este culoarea dragostei, a verii iar albul este culoarea iernii. Mărtişoarele primite sunt pline de noroc si bunăstare. Simbolul se regăseşte sub diferite forme tradiţionale precum nelipsitul hornar, trifoi cu patru foi, aducător de noroc şi sănătate celor ce îl poartă.

La început, marţişorul era sub forma unei monede de aur care se ataşa de o sfoară şi se punea la gât. Moneda avea o semnificaţie aparte, era aducătoare de putere şi noroc.

Un obicei povestit de bătrâni este acela că părinţii puneau copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele le poartă ca să nu fie arse de soare. Se spune că cine nu le poartă se ofileşte.

Mărţişorul este bine să-l legăm la răsăritul soarelui în prima zi a lunii martie. Bătrânii spun că acest simbol trebuie purtat până când începe cucul sa cânte, cireşii să înflorescă şi pâna când berzele şi rândunelele vestesc venirea primăverii. Dupa ce fetele poartă marţişorul, îl leagă de un pom înflorit ca să le poarte noroc.


În Dobrogea, mărţişorul era purtat până la venirea berzelor, apoi era aruncat către cer ca norocul sa fie mai mare.

În vestul ţării, mai exact în Bihor, oamenii strâng apa de ploaie în ziua de marţişor şi se spală cu ea pe faţă. Potrivit bătrânilor, ei vor fi mai frumoşi şi sănatoşi în anul ce vine.

Citeste si :
Mitul Martisorului – Semnificatia Martisorului
Mesaje si Statusuri de Martisor ( 1 Martie )
Mesaje si statusuri de 1 Martie 
Ghicitori de 1 Martie pentru scolari, gradinita si serbari