Datini si traditii de Halloween / Despre Halloween


Halloween  in Romania prinde tot mai mult teren ! In noaptea de 31 octombrie, copiii nu se costumeaza in monstri, mumii si alti zombi, colindand pe la usi dupa bomboane;  tinerii  romani au importat Halloween-ul  pentru o noapte de distractie cu alta coloratura.   Adaptat la cererea pietei, patronii de localuri imprumuta pentru o seara stilul tipic american redecorandu-si barurile cu tot felul de dovleci ciopliti cu diferite grimase, panze de paianjen, scheleti si foarte mult "sange". Amatori de distractie garantata, tinerii iau cu asalt astfel de spatii, petrecand pana dimineata, costumati in varcolaci, vampiri sau alte creaturi infricosatoare.

Termenul Halloween reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea dinainte de „All Hallows”. Până în secolul al XX-lea, ea era scrisă și „Hallowe'en”, eliminând „v”-ul și scurtând cuvântul. Deși sintagma All Hallows apare în engleza veche (ealra hālgena mæssedæg, sărbătoarea tuturor sfinților), conform Oxford English Dictionary (ediția a doua) de la Oxford University Press, All-Hallows-Even a fost atestat abia la 1556.


Datinile si traditile de Halloween includ : trick-or-treating, focuri in aer liber, baluri mascate, vizitarea “caselor bantuite” si sculptarea bostanilor. 

Semnificatia dovleacului si aparitia lui de Halloween
Halloween-ul, frontiera dintre anotimpuri, cand bariera ce separa lumea celor vii de cea a mortilor se ridica, sufletele raposatilor puteau sa se intoarca pentru cateva ore la vechile lor case sau locuri de origine. In cinstea, dar si de frica lor, oamenii lasau focul aprins in vatra si puneau mancare pe masa. Unii, de teama eventualei nemultumiri a fantomaticilor musafiri, se deghizau, in speranta ca nu vor fi recunoscuti si pedepsiti. Fara indoiala, era o noapte a primejdiilor si a spaimei. Prezenta nucilor, merelor si napului in practicarea acestui obicei sunt o marturie in acest sens. In America, napul a fost inlocuit de dovleac si in zilele care preced Halloween-ul, dovleci intregi sau sculptati (vezi legenda Jack-o-Lanterns) pot fi vazuti in fata caselor, ca un simbol al darniciei naturii.