La Catrina - Halloween-ul mexican


La Catrina - Halloween-ul mexican


Corespondentul Halloween-ului in Mexic se numeste “La Catrina“, iar in spania "La Calavera Catrina" ( numele original La Calavera Garbancera ), si se sarbatoreste in noaptea dintre 1 si 2 noiembrie, cand se desfasoara o adevarata parada care ironizeaza moartea, magazinele fiind incarcate cu dulciuri specifice acestei sarbatori, masti, figurine in foma de schelete sau cranii viu colorate.  

Imagistica Mexicana a mortii este incredibil de bogata, diversa, aproape obsesiva.  Unul din scheletele cele mai populare afişat de multe ghiduri turistice ca simbol al Mexicului (alaturi de mustaciosul cu sombrero sau piramida maia), este La Catrina ("eleganta"), un schelet imbracat in haine luxoase, palarie cu pene, rochie vaporoasa,  exact tinuta doamnelor bogate de la inceputul secolului XX. 

La Catrina este creatia artistului Jose Guadalupe Posada, care a trait intre 1852 si 1913. Posada satiriza prin ilustratiile sale situatia sociala a Mexicului contemporan, luand in vizor abuzurile guvernului dictatorului Porfirio Diaz si fiţele clasei de bogatasi a tarii. Prin Catrina, Posada adresa un mesaj celor bogati si pretentiosi: in ciuda avutiilor si importantei pe care si-o dau,  la final ajung si ei oale si ulcele (schelete) la fel ca restul plebei, moartea nu se uita la averile nimanui. 

Catrina a fost mai apoi incorporata in festivitatile Zilei Mortilor, alaturi de o sumedenie de alte schelete si strigoi. Initial aztecii sarbatoreau festivalul mortilor in a noua luna a anului Aztec (ceea ce ar echivala cu luna august) iar sarbatoarea dura o luna intreaga. Ca sa alinieze traditiile aztecilor cuceriti cu traditiile catolice, conchistadorii au aliniat aceasta celebrare azteca cu 1 noiembrie "All Saint's Day". 

Mexicanii marcheaza aceasta zi mergand la mormintele celor dragi, le curata, le impodobesc, aprind lumanari, se intalnesc si se roaga pentru sufletele celor adormiti, unii chiar aduc muzicanti si canta la morminte.  Totusi in Mexic, sarbatoarea este mai vie si mai colorata, nicudecum sobra, aducand cu atmosfera din Cimitirul Vesel, unde moartea este recunoscuta si acceptata prin umor si culori vesele. comemorand mortii cu veselie si culoare se aduce un omagiu vietii. 

In fiecare casa sunt instalate altare elaborate cu craite, cruci, lumanari, si poza defunctului caruia ise ofere mancarea lui favorita, bautura, si traditionalele pan de muertos, painea mortilor, niste chifle dulci. Copiii de infrupta din ciocolati si acadele in forma de cranii bogat decorate, in timp ce familia isi deapana amintiri placate despre cel plecat. Opusa  “La Catrina” care se sarbatoreste prin mare fast si buna-voie, este figura Sfanta Moarte ( Santa Muerte ) ,