Legenda lui Mos Nicolae

In noaptea de 5 spre 6 decembrie traditia spune ca Mos Nicolae vine la geamuri si vede copiii care sunt cuminti, lasandu-le in cizmulite dulciuri si alte daruri. Spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata iar copiii care au fost cuminti vor gasi in ghetute diverse cadouri.


De altfel, povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime.

Protector si iubitor al copiilor

Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sin-Nicoara, Sfintul Nicolae este cel mai popular sfint in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de "Mos Neculai" si pina la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat. Nascut in cetatea Patara din tinutul Lichiei, din Asia, Sf. Nicolae (in limba greaca "biruitor de popor") s-a dovedit de timpuriu alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile pe care le facea. Dupa ce i-au murit parintii, Nicolae si-a impartit averea saracilor si a intemeiat manastirea Sionului de linga Mira, capitala Lichiei, calatorind ca prelat la Ierusalim.

Traditia spune ca este protectorul copiilor.

Zeci de marturii vorbesc de ajutorul pe care Sfantul Nicolae l-a acordat celor care s-au rugat lui, pentru trecerea examenelor dificile de la scoala.

De-a lungul secolelor au aparut povesti si legende despre viata si binefacerileSfantului Nicolae.

Toate acestea au ajutat la intelegerea caracteruluiextraordinar al acestuia si de ce a fost atat de mult
indragit si consideratprotector al celor neajutorati si neputinciosi.