8 Martie, origini, obiceiuri, semnificatie



Datorita apropierii de Martisor, multa lume confunda 8 Martie, ziua internationala a femeii  cu o  sarbatoare a primaverii sau cu ziua mamei.
Insa mai putin cunoscut este faptul ca 8 Martie este o sarbatoare stabilita relativ recent si cu origini politice, socialist – comuniste.

Sugerata cu un an inainte, (1910) la Copenhaga in cadrul unei conferinte  a femeilor, prima celebrare oficiala a Zilei Internationale Femeii a avut loc acum 100 de ani,  pe 19 Martie in 1911.
A fost serbata in Germania, Austria si Danemarca prin marsuri si manifestatii cu caracter socialist.
Rapid preluate de bolsevici, mitingurile si marsurile de  Ziua Femeii au avut un rol important si la initierea revolutiei bolsevice, atunci cand femeile au iesit in strada strigand “Paine si Pace”. (1917)
Ulterior Ziua Internationala Femeii a fost stabilita in URSS ca sarbatoare oficiala si zi libera.
Anul 1975 a fost declarat Anul International Femeii de catre ONU si cam tot de atunci 8 Martie a inceput sa fie recunoscuta mondial.

Interesant,  desi a pornit ca o miscare politica socialista, de emancipare a femeii, cu timpul partea politica s-a diluat in zona statelor ex-comuniste, ramanand mai mult partea romantica. Se ofera de flori, cadouri catre iubite, mame, etc…

Pe de alta parte, dupa stabilirea de catre Natiunile Unite ca Zi Internationala Femeii, in occident partea romantica practic nu prea exista, dar in schimb sunt miscari feministe puternice care celebreaza realizarile sociale, politice, economice ale femeilor.

O sarbatoare mult mai noua, initiata de Trinidad Tobago in 1999 este Ziua Barbatului,  stabilita pentru 19 Noiembrie.
Ziua Barbatului este recunoscuta si marcata prin diverse actiuni si manifestatii in SUA, Canada, Franta, Ungaria, Austria, etc..

Despre  Ziua Mamei – In general tot in tarile ex comuniste  Ziua Mamei se serbeaza concomitent cu ziua Femeii – pe 8 Martie,
Tarile arabe serbeaza Ziua Mamei pe 21 martie iar tarile occidentale si o mare parte a Africii serbeaza ziua mamei in a doua duminica a lunii Mai.

Binenteles, in Romania, ca de obicei  invers cu restul lumii civilizate,  Senatul a decretat in anul 2009 ca a doua duminica din Mai sa fie Ziua Tatalui iar prima duminica din Mai sa fie Ziua Mamei.  Normal, ca noi suntem mai cu mot. Toti se trag din Adam si Eva, numai noi ne tragem din Decebal si Traian.

Pana una alta, dragi barbati, a nu se uita:  flori pentru sotii, mame, iubite…..  iar doamnelor, daca ei totusi uita, iertati-i ca au trecut prin zile grele, de la Sf Valentin, la Dragobete si 1 Martie