Postul Pastelui 2016

 Datini, traditii si superstitii de LĂSATA SECULUI


Duminica, pe 13 martie, este ultima oara inaintea Postului Pastelui cand se poate manca oua, branza, lapte, cascaval sau orice produs lactat. De asemenea, este ultima zi (cu exceptia zileleor de dezlegare) in care se poate servi carne de peste.

POSTUL PASTELUI 2016. Ce nu ai voie sa faci de Lasata Secului:


1. NU ASEZATI FARFURIILE PENTRU MANCARE LA INTAMPLARE!

Daca puneti farfuriile si tacamurile pe masa in mod aleatoriu, acest lucru poate aduce necazuri in gospodarie. Masa se aseaza cu fata spre rasarit, fie ca este vorba de pranz sau cina.

2. NU PUNE FATA DE MASA COLORATA

Este indicat sa folosesti o fata de masa alba, la fel si tacamurile si farfuriile deoarece albul este simbolul puritatii, al postului. Albul inseamna cumpatare si curatire sufleteasca.

3. NU IMPRUMUTA PE NIMENI CU NIMIC

Aceasta credinta populara este valabila in special in zonele de munte. Nu e bina sa dai obiecte cu imprumut in prima zi de Post si asta pentru ca lupii vor da tarcoale casei tale. De asemenea, cel ce imprumuta pe cineva cu bani de Lasata Secului nu va avea parte de ei de sarbatori.

4. NU CONSUMA CARNE DE PORC

Nu consuma carne de porc de Lasata Secului. Este bine sa consumi oua de puica si ciorba de peste in aceasta zi importanta.

5. NU SERVI MANCAREA NESARATA

Putina sare sau deloc in preparatele de peste zi te transforma intr-o persoana zgarcita si fara noroc in anul ce vine, cred batranii de la sate.

6. NU SPALA HAINE

Nu e bine sa depui eforturi fizice mari ori sa speli haine. Daca faci asta risti sa atragi necazuri nu doar asupra ta ci si asupra celor dragi tie.